Litiumbatterier
Litium Primärbatterier
Det finns en mängd olika teknologier när det gäller att tillverka Litiumbatterier, gemensamt för alla Litiumbatterier har egenskapen av en mycket hög energitäthet i förhållande till vikt och volym samt en lång lagringstid, upp till 10–15 år. Cellspänningen är 3.0–3.6V och dessa tillverkas i samma format och form som vanliga konsumentbatterier, men används även för kretskortsmontage, inom industrin, till exempelvis minnesuppbackning. En vanlig variant är Litium Tionylklorid (3.6V), anpassade för låga och medelhöga strömmar, samt Litium Svaveldioxid respektive Litium Mangandioxid (3.0V) för högre strömuttag. De sistnämnda är vanliga i till exempel kameror och ficklampor.
Idag finns det även åtskilliga tillverkare av Litium celler med en spänning på 1.5V (Litium järn disulfid, Li/FeS2) som direkt kan ersätta konventionella Alkaline konsumentceller som AA, AAA och även 9V-batterier. Dessa har många goda egenskaper, som till exempel köldtålighet, lång lagringstid, anpassning till höga strömmar. Priset är högre än hos Alkalineceller, men motverkas av den långa livslängden där ett klassiskt exempel är 9V batterier till rök och brandvarnare som fungerar upp till 8–10 år innan ersättning blir nödvändig.

Litium Sekundärbatterier
Litium sekundära batterier tillverkas i olika varianter och brukar samlas under beteckningen Litium- jonbatterier, dessa batterier har hög kapacitet i förhållande till dess volym och vikt, och blir det rätta valet när vikten spelar en stor roll. De är dyrare än andra teknologier, men priserna går gradvis ned med tanke på att fler och fler använder denna teknologi. För närvarande är fordonsindustrin den drivande kraften bakom forskning och utveckling av litiumbaserade batterier.
Cellspänningen är nominellt 3,6–3.7V. Li-jonbatterier förses alltid med en skyddskrets (PCM, Protection Circuit Module) som säkerställer säkerheten samt förhindrar överladdning, djupurladdning mm. Laddningstekniken påminner om blybatterier, men batteriet kan laddas snabbare, ända ned till 2–3 timmar, specialvarianter finns som kan laddas ännu snabbare.
Cellerna tillverkas i såväl cylindrisk som prismatisk (rektangulär) form. Litium sekundärbatterier blir allt mer och mer vanliga i applikationer med låg till medelstort strömuttag, medan undergruppen Litium-jon/manganoxid är en variant som är anpassad för högre strömuttag.
Litium sekundära batterier har ingen minneseffekt och kräver ingen rekonditionering. Självurladdningen är låg, men hänsyn måste tas till lagringstemperatur och det faktum att bland annat skyddskretsarna drar viss ström.


ABT Batteri